1ο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης | Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού

1ο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης | Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού

Το 1ο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης δημιουργήθηκε από το εθνικό Συλλογικό Σύστημα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο του Δημαρχείου Αγίων Αναργύρων – Καματερού (Λ. Δημοκρατίας 61), είναι ανοικτό 7 ημέρες την εβδομάδα και είναι απολύτως σύμφωνο τόσο με το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων» της Ελλάδας, όσο και με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακύκλωση συσκευασιών.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο τ.Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπης Παυλόπουλος και χαιρέτισαν ο Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κύριος Σωκράτης Φάμελλος, ο Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, Πρωτοσύγκελος Συμεών, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κύπρου, κύριος Νικόλαος Κουγιάλης, η Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, κυρία Charlotte Wrangberg, ο Πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κύριος Christophe Chantepy, ο Εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κύριος Γεώργιος-Σταύρος Κρεμλής, ο εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Αττικής, κύριος Σπύρος Τζόκας, καθώς και ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού κύριος Νίκος Σαράντης.

Οι στόχοι του Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης έχει ως στόχο να ενισχύσει την περιβαλλοντική εκπαίδευση και συνείδηση των νέων ανθρώπων, καθώς και να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Καλύπτει έκταση 3 στρεμμάτων και είναι ο ιδανικός προορισμός για τους νέους ανθρώπους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους, αποτελώντας έναν Πολυχώρο Ανακύκλωσης, που περιλαμβάνει:

- Αυτόματα Μηχανήματα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, για την ανακύκλωση μεταλλικών, πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών με παροχή ανταποδοτικού κινήτρου, αλλά και σημαντικών επάθλων για τους ανακυκλωτές.

Σημειώνεται ότι στο Πάρκο λειτουργεί το υψηλής τεχνολογίας Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, στο οποίο οι καταναλωτές επιστρέφουν χύδην τις προς ανακύκλωση συσκευασίες, αποτελώντας τη δεύτερη χώρα, σε όλο τον κόσμο, μετά τη Σουηδία που λειτουργεί. Με το νέο Πολυκέντρο Ανακύκλωσης, που αποτελεί τον πλέον εξελιγμένο εξοπλισμό ανακύκλωσης συσκευασιών, η ανακύκλωση περνά στο νέο στάδιο εξέλιξής της καθώς η συνεχής αναφορά προόδου ανακύκλωσης γίνεται από το μοναδικό στο είδος του σύστημα online παρακολούθησης «συγκέντρωσης συσκευασιών» και οι Έλληνες πολίτες πλέον ανακυκλώνουν με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο στον κόσμο.

- Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου πραγματοποιούνται μαθήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους νέους ανθρώπους, ώστε να αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, κατανοώντας τα σημαντικά οφέλη που επιτυγχάνονται από τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Σημειώνεται ότι όλο το εκπαιδευτικό υλικό είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει ομιλίες – ενημερώσεις μαθητών στα σχολεία για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία. Πιο σημαντικό, διοργανώνει με τεράστια επιτυχία δύο φορές τον χρόνο τον “Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό Ανακύκλωσης για τους μαθητές” σε Δήμους όλης της χώρας, που τελούν υπό την Αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και σε συνεργασία με την «Αποστολή» (Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών). Οι μαθητές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιστρέφουν για ανακύκλωση μεταλλικές, πλαστικές και γυάλινες συσκευασίες χρησιμοποιώντας το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Από τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα ανακύκλωσης μεταλλικών, πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών, κάθε φορά που επιστρέφονται οι συσκευασίες, εκτυπώνεται αυτόματα προς τους μαθητές το κουπόνι συμμετοχής του Μεγάλου Διαγωνισμού Ανακύκλωσης. Τα τρία σχολικά τμήματα που επιστρέφουν τις περισσότερες συσκευασίες (και άρα έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαδικασία της ανακύκλωσης), κερδίζουν τα μεγάλα δώρα – έπαθλα που έχουν οριστεί, με στόχο την προσέλκυση των μαθητών για τη συμμετοχή στη διαδικασία της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

- Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου κατασκευάζονται προϊόντα και έργα τέχνης με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών.

- Χώρο Περιβαλλοντικών Παιχνιδιών, όπου μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού γίνεται εκπαίδευση για την ανακύκλωση συσκευασιών και των οφελών από την προστασία του περιβάλλοντος.

- Αμφιθέατρο – αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ώστε να γίνονται μουσικά και θεατρικά δρώμενα για την ανακύκλωση και το περιβάλλον.

- Βοτανικό Κήπο, με περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη ελληνικών φυτών, καθώς και μια οικολογική λίμνη.

Χρήσιμες πληροφορίες

Διεύθυνση: Λεωφόρος Δημοκρατίας 61, Άγιοι Ανάργυροι.

Τηλέφωνο: 210 2610220

Email: recycling-park@antapodotiki.gr

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας του Πάρκου: Δευτέρα – Παρασκευή : 08.00 – 20.00 & Σαββατοκύριακο 10.00-16.40.

Back to TOP