Έναρξη του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στις Παραλίες

Έναρξη του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στις Παραλίες

a

 

Από σήμερα, 5η Ιουνίου 2020, ξεκίνησε ένα road – show στις παραλίες της χώρας, με έναρξη από τις παραλίες της Αττικής και συγκεκριμένα από τον Άλιμο, που θα επεκταθεί σε νησιά της χώρας μας, ενώ θα διαρκέσει έως αρχές Σεπτεμβρίου 2020.

Για την εφαρμογή της νέας Δράσης για την Ανακύκλωση στις παραλίες χρησιμοποιείται το 1ο και μοναδικό παγκοσμίως Κινητό Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, το οποίο χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά πάνελς, ώστε να αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες λειτουργίας του Κέντρου Ανακύκλωσης, δημιουργώντας ένα ενεργειακά αυτόνομο υψηλής τεχνολογίας Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

           

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στη παρέμβασή του τόνισε ότι στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος όλοι πρέπει να είμαστε μια ομάδα και ανακοίνωσε ότι στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»,  του οποίου οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στις επόμενες ημέρες από τον Πρωθυπουργό και τον ίδιο, το 10% του προγράμματος θα αφορά τη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Επισήμανε ότι χωρίς τους Δήμους και τις Περιφέρειες δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα σημείωσε τον θετικό ρόλο του π.πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας. Αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ηλεκτροκίνηση και θύμισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών πριν από μήνες είχε νομοθετήσει τη δυνατότητα των Δήμων και των Περιφερειών να προμηθεύονται ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

 

Θεοδωρικάκος

Θεοδωρικάκος: Δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία και ασφάλεια χωρίς την προστασία του περιβάλλοντος - Πρωταρχικός ο ρόλος των Δήμων και Περιφερειών - Εκδήλωση στον Άλιμο για το 1ο παγκοσμίως ενεργειακά αυτόνομο σπίτι ανακύκλωσης, παρουσία του π.πρεσβευτή των ΗΠΑ κ. Geoffrey Pyatt

 

Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος μεταξύ άλλων είπε:

«H 5η Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, είναι μία σπουδαία ημέρα. Kι αυτά δεν είναι τυπικά λόγια, επετειακά. Η ανθρωπότητα ολόκληρη βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση, αυτή της κλιματικής αλλαγής, η οποία αλλάζει δραματικά τη ζωή των ανθρώπων.

 

Τους δύο μήνες της παγκόσμιας καραντίνας, σε όλη τη γη οι άνθρωποι αισθάνθηκαν τη μεγάλη μεταβολή στο περιβάλλον. Αισθανθήκαμε ξανά όλοι την ανάγκη ότι, όχι μόνο στην ανακύκλωση, αλλά σε όλη την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είμαστε μία ομάδα, όπως είπε νωρίτερα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Σε όλα τα θέματα του περιβάλλοντος η γη πρέπει να είναι μία ομάδα.

 

Είναι ξεχωριστή χαρά που βρίσκομαι στο ωραιότερο -κατά την προσωπική μου γνώμη- μέρος, στον ωραιότερο χώρο αστικού περιβάλλοντος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το νότιο τμήμα της Αθήνας μας, από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, είναι το ωραιότερο αστικό μέρος της Ευρώπης.

 

Προτού μιλήσω όμως για τις δικές μας ενεργητικές πολιτικές γύρω από το περιβάλλον επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω πραγματικά από καρδιάς τον π.Πρέσβυ των ΗΠΑ τον κ. Πάιατ διότι όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει ότι είναι ένας εξαιρετικός φίλος της Ελλάδας και έχει εργαστεί πάρα πολύ συστηματικά για να ενισχυθεί η πολύ θετική γνώμη του ελληνικού λαού απέναντι στις ΗΠΑ, έχει εργαστεί πάρα πολύ σκληρά και αποτελεσματικά για να ενισχυθεί η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Και θέλω να τον ευχαριστήσω ιδιαιτέρως διότι η Εnvipco αυτές τις δύσκολες ημέρες πράγματι συνεισέφερε οικονομικά σε σημαντικές κοινωφελείς δράσεις που ανέπτυξε το υπουργείο Εσωτερικών. O κύριος π.Πρέσβυς έχει συμβάλλει στο να έρθουν αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως είναι η συγκεκριμένη και το εργοστάσιο στην Παλλήνη, το οποίο πριν από λίγους μήνες εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πράξεις και δράσεις οι οποίες δημιούργησαν πολλές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, που είναι το βασικό ζητούμενο της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησής μας.

 

 

Ο π.Πρέσβυς των ΗΠΑ κ. Geoffrey Pyatt που παρίστατο στην εκδήλωση αναφέρθηκε στην «εκπληκτική», όπως την χαρακτήρισε, διαχείριση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση, λόγω της οποίας η χώρα ανοίγει και πάλι στους τουρίστες κι επισήμανε ότι «το περιβάλλον εξαρτάται από εμάς», ενώ αναφέρθηκε στη συμβολή των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς πρόκειται για εταιρείες με πρωτοποριακή τεχνολογία.

 

Pyatt

 

Ο Αμερικανός π.πρεσβευτής κ. Geoffrey Pyatt μεταξύ άλλων είπε:

 

«Η εκπληκτική διαχείριση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση θα αρχίσει πραγματικά να αποδίδει τώρα καθώς σιγά - σιγά ξανανοίγει η οικονομία και αρχίζει η χώρα να υποδέχεται και πάλι τους πρώτους τουρίστες. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο -στην πολύ στενή συνεργασία που είχαμε ούτως ή άλλως καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του Covid- 19- και την ανάγκη να συνεχιστεί η στενή συνεργασία ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα θέματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης. Όλα αυτά τα ζητήματα επιβάλλουν πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και όλων των εταίρων της.

Σήμερα λοιπόν γιορτάζουμε και την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και ταυτόχρονα γιορτάζουμε και την έναρξη της επαναλειτουργίας των ακτών της Αττικής. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος και χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ για να εγκαινιάσουμε το πρώτο ολοκληρωμένο κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης της Envipco

Αυτό το κινητό περίπτερο Ανακύκλωσης με φωτοβολταϊκά παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στη ΔΕΘ το 2018  και συνάδει με όλη την κείμενη νομοθεσία του ελληνικού κράτους σε ό,τι αφορά στον διαχωρισμό στην πηγή των διαφόρων απορριμμάτων, ώστε να έχουμε πρώτη ύλη υψηλής ποιότητας που θα μπορεί στη συνέχεια να ανακυκλωθεί και να είναι χρήσιμη για την παρασκευή νέων προϊόντων.

Το πολύ σημαντικό ατού αυτού του περιπτέρου είναι ότι είναι μεταφερόμενο. Επομένως μπορεί να μεταφερθεί σε όλες τις παραλίες της Αττικής – και όχι μόνο–  αλλά και στα νησιά, βοηθώντας έτσι να αναπτυχθεί και να εμπεδωθεί μια κουλτούρα ανακύκλωσης η οποία μπορεί να βοηθήσει πολύ το περιβάλλον και να συμβάλλει στην ανακύκλωση, ιδιαίτερα των αποβλήτων σε πλαστικό.

Τον περασμένο Δεκέμβρη είχα την ευκαιρία να παραστώ στα εγκαίνια του πρώτου εργοστασίου ανακύκλωσης της Envipco στην Παλλήνη, όπου εκεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το άμεσο σχέδιό του για την πολύ σημαντική μείωση και πλήρη εξάλειψη των αποβλήτων σε πλαστικό. Αυτού του είδους τα μέτρα, τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα βοηθήσουν όχι μόνο στη διατήρηση της εκπληκτικής ομορφιάς περιβάλλοντος της Ελλάδος και στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, αλλά επίσης θα βοηθήσουν στις αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα, σε ένα πεδίο όπου οι ΗΠΑ έχουν την πρωτοκαθεδρία σε ό,τι αφορά την τεχνογνωσία, την έρευνα και την ανάπτυξη».

 

Πατούλης

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, στην παρέμβασή του τόνισε ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα. Ευχαρίστησε το υπουργείο Εσωτερικών για την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας αλλά και τον Αμερικανό π.πρεσβευτή κ. Πάιατ «που συμβάλλει καταλυτικά στην ενδυνάμωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, περιλαμβανομένου και του τομέα της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος».

 

 

Ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης στην παρέμβασή του είπε ότι αποτελεί τιμή που το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκινά από τον Δήμο του και έστειλε ένα μήνυμα σε όλους τους δημότες του: «Κάντε την Ανακύκλωση καθημερινή συνήθεια, καθημερινό τρόπο ζωής. Έχει έρθει η ώρα, εδώ και πολύ καιρό, της ατομικής και προσωπικής ευθύνης. Ήδη θα έπρεπε η Ανακύκλωση να αποτελεί αυτονόητη καθημερινή πρακτική»

Στην εκδήλωση μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος είναι π.πρεσβευτής της Ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μεταξύ άλλων τόνισε ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε όλοι τα Σπιτάκια της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης γιατί «η ανακύκλωση είναι μια παγκόσμια προτεραιότητα και στον αγώνα αυτό είμαστε όλοι μια ομάδα. Γιατί η Ανακύκλωση είναι υπόθεση όλων μας. Ας αφήσουμε στις επόμενες γενιές τον πλανήτη μας σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που τον παραλάβαμε».

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Πατούλης, ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης και ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΟΑΝ κ. Νικόλαος Χιωτάκης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας κ. Γ. Κρεμλής.

 

1

2

3

Back to TOP